Hakerzy przejęli konto radnego. Publikujemy oświadczenie

Chorzowianin 2018-09-07 | Komentarzy: 0
Wiceprzewodniczący Rady Miasta został ofiarą działalności hakerów. Jak wynika z oświadczenia, które otrzymaliśmy, przestępcy mieli przejąć kontrolę nad jego kontem pocztowym oraz facebookiem. Poniżej pełny tekst oświadczenia.
Hakerzy przejęli konto radnego. Publikujemy oświadczenie

Szanowni Państwo,

6 września 2018 r. około godz. 20.00 nieznana mi osoba/y (hakerzy) przejęli kontrolę nad moim Facebookiem, Messengerem oraz pocztą e-mail. Od wielu z Państwa otrzymałem informację o pojawieniu się na moim koncie fałszywego postu z prośbą o udzielenie mi pożyczki w wysokości 3.500,00 zł. Mam nadzieję, że nie muszę Państwu udowadniać, że to nie ja jestem autorem tego wpisu. Proszę, nie odpowiadajcie na te posty.

Bandyci internetowi, bo przecież trudno nazwać ich inaczej, posunęli się dalej. Wykorzystując informacje uzyskane z mojej prywatnej poczty grożą członkom mojej najbliższej rodziny żądając od nich pieniędzy.

O godz. 21.15 złożyłem zawiadomienie na policji o popełnionym przestępstwie. Obecnie nie mam żadnej kontroli nad moim kontem Facebook oraz pocztą e-mail.

Szanowni Państwo, nie chcę dopatrywać się w tym, co mi się przytrafiło, związku z moją działalnością polityczną. Jak zapewne większość z Państwa wie, jestem Radnym Chorzowa – Wiceprzewodniczącym Rady Miasta i zgłoszonym kandydatem do Rady Miasta w najbliższych wyborach. Zastanawia mnie jednak fakt, że do ataku na moją osobę doszło dwa dni po oficjalnym rozpoczęciu kampanii wyborczej Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Platforma.Nowoczesna Koalicja Obywatelska, z którego będę startować. Nie będę również wskazywał żadnej opcji politycznej, która mogłaby za takim atakiem stać i proszę również Was, abyście tego nie robili.

Proszę bliższych i dalszych znajomych o jak najszybsze udostępnienie tej informacji na Waszych profilach z prośbą o udostępnianie tego postu kolejnym osobom. Mam nadzieją, że informacja ta pozwoli Państwu uniknąć problemów, które mnie dotknęły.

Z wyrazami szacunku i podziękowaniami za pomoc w ściganiu przestępców.

Waldemar Kołodziej

Reklama: